smjerovi

Obrazovanje za

tvoju bolju

budućnost.

SREDNJA ŠKOLA METALSKIH ZANIMANJA

Obrazovanje za

tvoju bolju

budućnost.

SREDNJA ŠKOLA METALSKIH ZANIMANJA

Smjerovi

iv stepen (četverogodišnje školovanje)

Mehatronika je novonastali pristup koji naglašava neophodnost ujedinjavanja i zajedničkog djelovanja različitih područja tehnike. Mehatronika predstavlja kombinaciju mašinstva, elektronike, softverskog inženjerstva i upravljanja. Sa pojavom ove naučne discipline, javila se potreba za obrazovanjem stručnih kadrova iz ove oblasti.

Učenici koji se školuju za zvanje mašinskog tehničara za zrakoplov i motor osposobljavaju se za poslove ispitivanja i kontrole tehničke ispravnosti zrakoplova i motora, kontrole ispravne eksploatacije zrakoplova u svim uvjetima eksploatacije, kao i za rad na održavanju zrakoplova i zrakoplovnih motora.

Mašinski tehničar za motore i motorna vozila je obrazovni profil na kome učenici stiču teorijska i praktična znanja o motorima SUS, motornim vozilima i njihovoj opremi, načinu funkcionisanja, pravilnoj eksploataciji i održavanju, kao i o osnovnim elementima amortizacije.

Mašinski tehničar za motore i motorna vozila je obrazovni profil na kome učenici stiču teorijska i praktična znanja o motorima SUS, motornim vozilima i njihovoj opremi, načinu funkcionisanja, pravilnoj eksploataciji i održavanju, kao i o osnovnim elementima amortizacije.

Mašinski tehničar - industrijska i naočalna optika

Školovanje za mašinskog tehničara industrijske i naočalne optike traje četiri školske godine. U toku školovanja za ovo zvanje učenici, između ostalog, savladavaju osnovna teoretska i praktična znanja iz oblasti mašinske tehnike, informatike, elektrotehnike, konstruisanja na računarima, optike, tehnologije izrade optickih elemenata (CNC tehnologije) i dr.

Mašinski tehničar - primjenjena informatika i računarstvo

Školovanje za mašinskog tehničara primijenjene informatike i računarstava traje četiri školske godine. U toku školovanja za ovo zvanje učenici, između ostalog, savladavaju osnovna teoretska i praktična znanja iz oblasti mašinske tehnike, informatike, elektrotehnike, elektronike, konstruisanja na racunarima, CNC tehnologije, vođenja procesa računarom, automatizacije procesa i dr.

III stepen (trogodišnje školovanje)

Bravar

Bravari izrađuju dijelove metalnih konstrukcija, obrađuju limove, metalne profile i cijevi te izvode razne montažne radove na građevinskim objektima. Završni proizvodi bravarskog posla su ograde, metalni prozori i vrata, metalni namještaj, dijelovi postrojenja, itd. 

Instalater centralnog grijanja

Instalateri centralnog grijanja montiraju centralno grijanje sljedeći nacrte i ostale specifikacije. Toplotni uredžaji centralnog grijanja uglavnom se sastoje od grijnih tijela i kotlova za zagrijavanje zraka, raznih mehaničkih aparata i pumpi koje tjeraju topli fluid da pod pritiskom putuje cijevima, metalnih cijevi kroz koje prolazi topli zrak, te sigurnosnih dijelova.

Plinski i vodoinstalater

Plinski i vodoinstalater je zanimanje koje je kombinacija dva zanimanja. Dok su prethodna dva zanimanja specijalizovana za plinske, odnosno za vodovodne instalacije, ovo bi se zanimanje moglo smatrati univerzalnim i za plinske i za vodovodne instalcije.

Zlatar - draguljar

Zlatari-draguljari dizajniraju, oblikuju, popravljaju i izrađuju predmete najčešće od zlata, poliraju ih do visokog sjaja, oblikuju i ugrađuju razno poludrago i drago kamenje po svom ukusu ili prema narudžbi. Izrađuju nakit i različite ukrasne predmete kao što je prstenje, narukvice, ogrlice, naušnice itd.

Zavarivač

Zavarivač se osposobljava za sljedeće vrste zavarivanja: GASNO ZAVARIVANJE, RUČNO ELEKTRO-LUČNO ZAVARIVANJE, ”REL”, ”MIG” i ”TIG” postupak zavarivanja. Kroz kvalitetnu i stručnu nastavu učenici stiču stručno-toerijska i praktična znanja iz oblasti zavarivanja, na osnovu čega po završetku školovanja mogu zadovoljavati sve tržišne potrebe za zanimanjem zavarivač.

Automehaničar

Automehaničar popravlja i servisira automobile. Osnovni posao automehaničara sastoji se u utvrđivanju i otklanjanju kvarova i oštećenja na motoru. Kako bi svoj posao mogli dobro obaviti trebaju dobro poznavati dijelove i princip rada motora, kao i toplotne i hidrauličke zakone i procese. 

Optičar

Zanimanje optičar je zanimanje koje se stiče trogodišnjim obrazovanjem na osnovu kojeg se učenici upoznaju s vrstama optičkih materijala, načinom njihove obrade i načinom proizvodnje optičkih elemenata. Da bi uspješno ovladali načinom obrade optičkih materijala učenici se upoznaju sa alatima za stezanje, rezanje i kontrolu obrade.

Autolimar

Autolimari otkljanjaju oštećenja na vozilima koja su nastala u saobračajnim nesrečama, zbog vremensakih nepogoda ili starenja. Prilikom preuzimanja vozila od korisnika obavlja se detaljan pregled oštećenog vozila kod kojeg treba utvrditi stepen oštećenja, te vrijeme potrebno za popravak. 

Operater na CNC mašinama

Školovanje za operatera na CNC alatnim mašinama za obradu skidanjem strugotine za obradu skidanjem strugotine traje tri školske godine. U toku školovanja za ovo zanimanje učenici, između ostalog, savladavaju osnovna teoretska i praktična znanja iz oblasti mašinske tehnike, informatike, CNC tehnologije, vođenja procesa računarom, automatizacije procesa i dr.

Ostani u kontaktu sa Srednjom školom metalskih zanimanja

Ako imate pitanja o Srednjoj školi metalskih zanimanja spremni smo odgovoriti na njih.

metalskaskola@bih.net.ba

LOKACIJA

Zmaja od Bosne br. 8, 71 000, Sarajevo
Telefon: +387 (0)33 275 600
Fax: +387 (0)33 207 369
e-mail: metalskaskola@bih.net.ba

 

Srednja škola metalskih zamimanja © 2021. All Rights Reserved.