Obrazovanje za

tvoju bolju

budućnost.

SREDNJA ŠKOLA METALSKIH ZANIMANJA

Obrazovanje za

tvoju bolju

budućnost.

SREDNJA ŠKOLA METALSKIH ZANIMANJA

Naša škola u značajnom međunarodnom projektu „VET for Western Balkans”

VET for Western Balkans

JU „SREDNJA ŠKOLA METALSKIH ZANIMANJA“ SARAJEVO

U

PROJEKTU – VET4WB

Sredinom 2019. godine, Srednja škola metalskih zanimanja Sarajevo, kao škola za stručno obrazovanje i obuku, dobila je dobila ponudu da učestvuje u projektu edukacije i mobilnosti učenika i nastavnika pod nazivom „VET for Western Balkans“ (Stručno obrazovanje i obuka za zemlje zapadnog Balkana) (VET4WB). Projekat se odvija u organizaciji danskog srednjoškolskog centra za obrazovanje u oblasti zdravstvenih usluga (SOSU, Aarhus), a finansira ga Evropska komisija. Podršku pružaju i organizacija Alternative PRO te Evropski forum za stručno obrazovanje i obuku EfVET , a podršku i sugestije u realizaciji ovog veoma kvalitetnog projekta je dalo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Nakon inicijalnog upoznavanja s projektom i rješavanja administrativnih pitanja, Srednja škola metalskih zanimanja je, uprkos preprekama uzrokovanim pandemijom COVIDa-19 te uz veliki trud i zvanično postala partner projekta.

Osnovni cilj projekta jeste dati doprinos poboljšanju i modernizaciji sistema za stručno obrazovanje i obuku u partnerskim zemljama projekta, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo. Također je cilj učvrstiti veze između stručnog obrazovanja i tržišta rada.

Planirano je da projekat traje 3 godine, a osim navedenog, akcenat je i na pružanju prilike učenicima i nastavnicima da praktično iskuse učenje i rad u partnerskim zemljama iz Evropske Unije, a to su Danska, Holandija, Slovenija i Španija. Partnerske škole su određene prema profilima škola i obrazovanja koje nude, te je naša škola povezana sa školom Šolski Centar Kranj u Sloveniji i školskim centrom Landstede Groep.

Projektom je predviđeno da ukupno 8 učenika i 8 nastavnika dobije priliku da ode u škole partnerskih zemalja i tamo steknu određeno iskustvo kako u učenju i radu, tako i u organizaciji rada, nastavnim metodama, kurikulumu i sl. U prvoj mobilnosti učestvuju 4 učenika i 4 nastavnika. Učenici borave u zemlji partnera 4 sedmice, a po 2 nastavnika će smijeniti nakon 2 sedmice.

Učenici i nastavnici će dokumentovati sve aktivnosti, a informacije o toku projekta i rezultatima će se objavljivati na zvaničnoj stranici projekta VET4WB te platformama Facebook, Instagram i LinkedIn.

Nakononline sastanaka tokom 2019. i 2020. godine, predstavnici projekta iz Danske i prvog partnera iz Slovenije su posjetili Srednju školu metalskih zanimanja kako bi se detaljnije upoznali s učesnicima u projektu, profilom škole, njenim radom i izazovima te općenito s obrazovnim sistemom uz naglasak na stručno obrazovanje i obuku.

U periodu od 28. do 30. septembra održan je i inicijalni sastanak u Aarhusu, u Danskoj kojem su prisustvali Irma Behlulović, dipl.ing.maš.(direktorica škole) i Eldin Grabovica, prof (voditelj projekta,gdje su se svi učesnici bolje upoznali i gdje je predstavljen detaljan plan aktivnosti koje se od njih očekuju.

 

U periodu od početka oktobra do kraja decembra 2021. godine tim za VET4WB Srednje škole metaslkih zanimanja ( Eldin Grabovica, Irma Behlulović, Elmedin Lukač, Merjem Ustamujić, Nihad Bisić, Alem  Radmilović i Dejan Bartula) vodio je aktivnosti za pripremu prve mobilnosti i to:

  • Utvrđeni su profili učenika i nastavnika koji će učestvovati u prvoj mobilnosti u Sloveniji (Mehatronika, Primijenjena informatika i računarstvo, CNC)
  • Izvršena je prijava nastavnika i učenika koji bi htjeli učestvovati u projektu
  • Utvrđeni su kriteriji za prijavu učenika koji bi htjeli učestvovati u projektu (smjer, uspjeh u učenju, uspjeh u vladanju, poznavanje engleskog jezika, saglasnost roditelja)
  • Utvrđeni su kriteriji za prijavu nastavnika koji bi htjeli učestvovati u projektu (prednost je data nastavnicima koji pokrivaju navedene smjerove, poznaju engleski jezik i mogu odsustvovati 2 sedmice)
  • Utvrđen je termin mobilnosti od 28.2. do 27.3.
  • Utvrđene su oblasti iz kojih će nastavnici dobiti određenu obuku (Metodologija nastave u navedenim oblastima, praktični primjeri, nastavna sredstva i oprema

U januaru 2022. (10. i 11.), predstavnik projekta iz Danske i predstavnici iz Slovenije su došli u posjetu u Sarajevo s ciljem finalnog dogovora u vezi s realizacijom prve mobilnosti i sa timom Škole imali su dvodnevne radne sastanke.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za obrazovanje KS, savjetnica Ministrice Lamija Husić te načelnik Općine Centar Srđan Mandić sa svojim predstavnicima, koji su svojim učešćem u diskusiji te prijedlozima i podrškom dali veoma značajan doprinos u realizaciji ovog kvalitetnog projekta, a sve u cilju doprinosa, poboljšanja i modernizacije procesa obrazovanja. Osim razmatranja stručnih pitanja, na sastanku su definisane i stavke kao što su:

  • Prijevoz učenika i nastavnika (u prvu partnersku državu)
  • Smještaj i hrana
  • Program rada
  • Kurs engleskog jezika za nastavnike
  • Finansije za mobilnost
  • Osiguranje
  • Evaluacija mobilnosti
  • Utvrđivanje sadržaja za buduću obuku u Sarajevu
  • Formiranje radnog tijela u Bosni i Hercegovini
  • Sastanak međunarodnih partnera u Crnoj Gori
  • Konferencija za predstavnike Ministarstava obrazovanja
  • Buduće kampanje za promoviranje stručnog obrazovanja i obuke

Osim toga izvršeno je testiranje engleskog jezika za učenike te finalno bodovanje.

Trenutno se vrši finalni odabir prva četiri učenika i četiri nastavnika te njihove potencijalne zamjene, a u toku je u kurs engleskog jezika za nastavnike.

 

Ostani u kontaktu sa Srednjom školom metalskih zanimanja

Ako imate pitanja o Srednjoj školi metalskih zanimanja spremni smo odgovoriti na njih.

metalskaskola@bih.net.ba

LOKACIJA

Zmaja od Bosne br. 8, 71 000, Sarajevo
Telefon: +387 (0)33 275 600
Fax: +387 (0)33 207 369
e-mail: metalskaskola@bih.net.ba

 

Srednja škola metalskih zamimanja © 2021. All Rights Reserved.