Obrazovanje za

tvoju bolju

budućnost.

SREDNJA ŠKOLA METALSKIH ZANIMANJA

Obrazovanje za

tvoju bolju

budućnost.

SREDNJA ŠKOLA METALSKIH ZANIMANJA

Dodijeljeno 313 stipendija učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dodijelilo je danas stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ukupno je dodijeljeno 313 stipendija za isto toliko učenika prvih, drugih i trećih razreda srednjih stručnih škola KS.


“Od ove godine stipendiramo sve tri generacije učenika srednjih stručnih škola, određenih zanimanja, od početka do kraja školovanja.  Novina je i da su programom stipendiranja od ove godine obuhvaćeni učenici s teškoćama, koji se obrazuju u Srednjoj školi za radno osposobljavanje i Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju, jer mi kao društvo moramo pokazivati mnogo veći stepen senzibiliteta prema njima i kreirati takvo  okruženje da i za njih pronađemo radna mjesta”, navela je resorna ministrica Naida Hota-Muminović.


Istakla je da je pojedinačni iznos stipendija 1.000 KM za školsku 2021/2022. godinu, za što je Ministarstvo izdvojilo 313.000 KM. Stipendije su dodijeljene za zanimanja koje su predlagale škole, i u skladu s kriterijima koje je propisalo Ministarstvo.


Radi se o zanimanjima potrebnim na tržištu rada kao što su elektroenergetičar, elektromehaničar, operater na CNC alatnim mašinama za obradu skidanjem strugotine, plinski vodoinstalater, zavarivač, zlatar-draguljar, stolar, bravar, mesar, prerađivač mlijeka, voćar-vinogradar-vinar, mehaničar hidraulike i pneumatike, keramičar-podopolagač, moler-farbar, rasadničar, hemijski čistač, autolimar, autolakirer, bravar/zavarivač, krojač, knjigovezac, reklamni grafičar, farmer, kuhar, pomoćni kuhar i pomoćni tapetar.


“Ovo je značajan potez Ministarstva, posebno jer su stipendiranjem obuhvaćeni učenici sva tri razreda srednjeg stručnog obrazovanja. Nadam se da će se i naša poslovna zajednica aktivno uključiti u  program podrške ovim učenicima, jer moramo ići u korak sa trendovima u obrazovanju i privredi”, istakao je, ovom prilikom, direktor Srednje građevinsko-godetske škole Asmir Demir.


Po riječima ministrice Hota-Muminović, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje kontinuirano radi na promociji srednjeg stručnog obrazovanja s ciljem školovanja kvalifikovane radne snage, spremne za tržište rada. U pripremi je i Zakon o dualnom obrazovanju koji će, između ostalog, propisati povećanje broja sati praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola, a za što će dobiti i novčanu naknadu, te regulisati druge bitne preduslove za njihovo zapošljavanje. Zakon bi se trebao naći u skupštinskoj proceduri na proljeće naredne godine.

 

 

Ostani u kontaktu sa Srednjom školom metalskih zanimanja

Ako imate pitanja o Srednjoj školi metalskih zanimanja spremni smo odgovoriti na njih.

metalskaskola@bih.net.ba

LOKACIJA

Zmaja od Bosne br. 8, 71 000, Sarajevo
Telefon: +387 (0)33 275 600
Fax: +387 (0)33 207 369
e-mail: metalskaskola@bih.net.ba

 

Srednja škola metalskih zamimanja © 2021. All Rights Reserved.