Učenici sarajevske Srednje škole metalskih zanimanja Denis Bursać, Emir Sipović, Kerim Peljto i Mirnes Ćutuk te direktor škole Elmedin Lukač i nastavnik i voditelj ekološke sekcije Bakir Nizić posjetili su u petak, 6. jula 2018. godine Općinu Centar i uručili za ovu lokalnu zajednicu šest ekoloških metalnih kanti za otpatke koje su sami napravili.
Prema riječima direktora Lukača, učenici su na ovaj način željeli pokazati visoku ekološku svijest i ujedno zahvaliti Općini Centar za svu dosadašnju podršku ovoj srednjoškolskoj ustanovi, a posebno za značajnu donaciju za rekonstrukciju sportske sale koju koriste dvije škole JU Srednja mašinsko tehnička škola i JU Srednja škola metalskih zanimanja na Marijin dvoru, kao i za učešće u projektu „Ekskurzija 2018“ putem kojeg je Općina centar učenicima omogućila da kroz društveno koristan rad obezbjede novac za odlazak na ekskurziju njihovih školskih srugara slabijeg materijalnog statusa.
Učenik Denis Bursać, koji je završio drugi razred, ovom prilikom je naglasio da je zajedno sa svojim drugarima iz ekološke sekcije želio i na ovaj način probuditi svijest kako se nebi ponavljale greške kada je u pitanju odlaganje smeća i doprinijelo čuvanju i zaštiti okoliša na našoj planeti.
Bakir Nizić, nastavnik praktične nastave koji 17 godina uspješno vodi ekološku sekciju uputio je riječi zahvalnosti Općini što je prepoznala vrijednosti njihovog rada. Članovi ekološke sekcije u Srednjoj školi metalskih zanimanja godinama vrijedno rade na zaštiti okoliša u i oko škole, selektivnim odlaganjem i reciklaži otpada i racionalnijem korištenju energije te na projektima u široj društvenoj zajednici kao što je pošumljavanje i postižu zapažene rezultate na ekološkim takmičenjima.
Općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je pohvalio vrijedne učenike i njihov kreativni rad i dodao da će se nastaviti sa ovim projektom koji je višestruko koristan kako za učenike tako i za cijelu lokalnu zajednicu.