U periodu od 25.03. do 29.03.2018.g. profesor engleskog jezika Eldin Grabovica i direktor naše škole Elmedin Lukač boravili su u srednjoj školi Henri Fertet u gradiću Gray u Francuskoj. Bila je to zajednička posjeta sa delegacijom iz Srednje škole za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva.

Cilj posjete bio je upoznati se sa uslovima i načinom  rada u ovoj školi koja školuje učenike za zanimanja iz oblasti automobilske industrije i uspostaviti dogovor o daljnjoj konkretnoj saradnji.

Delagacija naše škole i Srednje škole za saobraćaj i komunikacije toplo je dočekana od strane domaćina. Obišli su školske prostore, radionice, poligon za obuku vozača kao i Pežoovu fabriku za reparaciju dijelova motora i montažu repariranih i novih motora za Pežoova, Renoova i Citroenova vozila.

Na radnom sastanku sa menadžmentom škole dogovoreni su segmenti saradnje koji će se definisati kroz Memorandum o saradnji. Prema ostvarenom dogovoru saradnja će se ogledati kroz tri segmenta:

  • Organizacija i realizacija zajedničkih časova Engleskog i Francuskog jezika preko platforme e-Twinning u toku kojih će učenici profesori iz francuske škole i naši  moći međusobno komunicirati;
  • Razmjena učenika i profesora. Nekoliko učenika i profesora naše i Saobraćajne škole biće jednu sedmicu gosti školi u francuskoj. Prisustvovaće njihovoj nastavi sa naglaskom na praktičnu nastavu. Nakon toga će učenici i profesori škole u Gray-u prisustvovati našoj nastavi;
  • Kurturološki aspekt unutar kojeg je zamišljeno da svaki domaćin upozna gostujuće učenike sa kulturno-historijskim znamenitostima svoga grada i svje domovine.

Realizacija ovog projekta planirana je za period septembar-maj školske 2018/2019. godine.

Uslovi u kojima učenici ove škole i njihovi profesori rade mogu se vidjeti iz priloženih fotografija