Ugodni ambijent naše školske biblioteke koristimo za različite namjene. Osim osnovne njene namjene biblioteku koristimo i za sastanke Vijeća učenika, Vijeća roditelja, dogovorne sastanke sa roditeljima na različite teme, održavanje priredbi, radionica, predavanja i slično. U čitaonici biblioteke naši učenici provode slobodno vrijeme čitajući knjige po svom ličnom izboru.

Dogovor da se učenici, koji zakasne na čas upućuju u biblioteku pokazao se vrlo korisnim. Takvi učenici se u čitaonici pripremaju za sljedeći čas ponavljajući gradivo ili čitaju knjige ili pomažu našoj bibliotekarki u obavljanju redovnih poslova ( slaganje i razvrstavanje knjiga, kompjuterska obrada knjiga, uređenje prostora i dr.).

U tom lijepo uređenom prostoru prepunom knjiga, svjetla i cvijeća dominira jedan bijeli biser. To je veoma vrijedna i značajna knjiga „Bosansko kraljevstvo“ kojoj smo odredili počasno mjesto u biblioteci. Zbog vrijednosti njenog sadržaja i u znak poštovanja, svako ko želi saznati nešto iz historije naše domovine  mora prvo na ruke navuči bijele rukavice koje uz nju stoje. Simbolično, zer ne ? Tu je i plakat sa porodičnim stablom bosanske dinastije Kotromanić.

Iz čitaonice se može ući u posebnu prostoriju namjenjenu učenicima zrakoplovnog smjera. Tu se nalazi literatura, printana i u elektronskoj formi, koja omogućava učenicima da proširuju svoja znanja, pripremaju maturske radove, kao i da prate sve promjene i novosti koje se dešavaju u okviru programa PART 147 po kojem se prema evropskim standardima civilne avijacije obučavaju.

Dakle, posjetite li oplemenjeni prostor naše biblioteke, bit ćete i duhovno i umno bogatiji.