Srednja škola metalskih zanimanja je 16.04.2016.g. bila domaćin takmičenja pod nazivom „Projekat građanin“ osnovnih i srednjih škola Općine Centar. Organizator takmičenja je CIVITAS.

Na takmičenju je učestvovalo devet osnovnih i sedam srednjih škola. Takmičenje je proteklo u najboljem redu. Potrudili smo se kolegama iz osnovnih i srednjih škola i učenicima-takmičarima prirediti ugodan i koristan boravak u našoj školi.

„Projekat građanin“ ogleda se u tome da učenici prepoznaju problem u svojoj užoj ili široj okolini i izlože ga u četiri koraka pred stručnim žirijem, odnosno sudijskim timom. U prvom koraku predoče argumente koji dokazuju da je problem kojeg izlažu zaista značajan. U drugom koraku izlože ono što nadležne institucije poduzimaju u cilju rješavanja tog problema i dokazuju da te mjere nisu dovoljno efikasne. U trećem koraku izlože svoje ideje za efikasnije rješavanje konkretnog problema, a u četvrtom koraku objasne svoju ulogu u realizaciji ponuđenih rješenja.

Na takmičenju se čulo dosta interesantnih izlaganja učenika i dosta interesantnih ideja za rješavanje pojedinih problema u društvu.

U saradnji sa Općinom Centar – odjel za obrazovanje i Srednjom školom poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti obezbijedili smo sendviče i sokove za sve učesnike takmičenja.

U oviru takmičenja za učenike osnovnih škola priredili smo radionicu na temu „Kako odabrati srednju školu za nastavak školovanja ?“. Moderatori ove radionice bili su predstavnici KJU Porodično savjetovalište, Asocijacije srednjoškolaca BiH i naše škole.

Iskoristili smo priliku i osnovce proveli kroz našu školu, prezentirali im naše kabinete, obrazovne smjerove i uslove u kojima naši učenici stiču potrebna znanja i vještine iz pojedinih oblasti.

Obezbijedili smo da takmičenje bude i medijski popračeno. Ekipa TVSA snimila je pojedine dijelove takmičenja, te intervjue sa nekolko učesnika što su naši građani mogli vidjeti u većernjem dnevniku TVSA.

Po okončanju takmičenja svi učesnici, kao i predstavnica CIVITAS-a g-đa Derviša Pleho, su nam se zahvalili na jako dobroj organizaciji i gostoprimstvu, što nam je velika satisfakcija za uloženi trud.