Mašinski tehničar za motore i motorna vozila je obrazovni profil na kome učenici stiču teorijska i praktična znanja o motorima SUS, motornim vozilima i njihovoj opremi, načinu funkcionisanja, pravilnoj eksploataciji i održavanju, kao i o osnovnim elementima amortizacije.

Prve dvije godine obrazovanja su, što se nastavnih sadržaja tiće, identični sadržajima koje slušaju svi mašinski tehničari.

Kroz treću i četvrtu godinu školovanja, sa obzirom na stručne predmete, učenici upoznaju motorno vozilo, dijelove vozila i način funkcionisanja istih.

Nakon završetka školovanja tehnicar za motore i motorna vozila  četverogodišnjeg trajanja tehničar za motore i motorna vozila ima dobro opšte obrazovanje, dobro znanje prirodnih nauka i zakona te matematičko i informatičko znanje što zajedno čini dobru osnovu za nastavak obrazovanja na višim i visokim školama i fakultetima a naročito na tehničkim fakultetima.

Tehničari za motore i motorna vozila rade u proizvodnji, prodaji i održavanju drumskih vozila. Ako rade u proizvodnji, tada oni planiraju i pripremaju rad u proizvodnji vozila i njihovih sastavnih dijelova, nadziru proizvodnju te ispituju materijale u istraživackim laboratorijima. U saradnji s inženjerima projektiraju i proračunavaju sve dijelove raznih vrsta vozila. Bave se i nabavkom dijelova potrebnih za proizvodnju.
Sva ta vozila treba prodavati, pravilno koristiti i održavati u ispravnom stanju. Zato tehničari za vozila rade i sa potencijalnim kupcima: pružaju im informacije i savjete prilikom kupnje proizvoda. Osim toga, oni popravljaju i servisiraju vozila te nadziru ispravnost njihova rada. Brinu se o pouzdanom radu motora i sistema upravljanja vozilom. Redovno popravljaju, održavaju i kontrolišu rad motora, kočnica, mjenjača, klimouređaja vozila i sigurnosnih uređaja u njemu. Nadziru i održavaju, danas sve prisutnije, sisteme automatskog upravljanja i sisteme vodjene računarom.