SAJAM SREDNJIH ŠKOLA KANTONA SARAJEVO

U našoj školi 19. i 20.03.2016.g. održan je sajam srednjih škola Kantona Sarajevo. Na sajmu su se predstavile 24. srednje škole. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS podržalo je i dalo saglasnost za realizaciju Sajma i smatra da će ovaj projekat doprinijeti pravilnoj profesionalnoj orijentaciji naše omladine, na način da odluče čime se žele baviti u budućnosti a zatim odaberu srednju školu u kojoj to mogu i ostvariti.

Sajam je bio jedinstvena prilika da se na jednom mjestu učenici osnovnih škola i njihovi roditelji upoznaju sa mogućnostima koje im pruža srednjoškolsko obrazovanje u Kantonu Sarajevo. Jedan od ciljeva Sajma jeste i motivacija roditelja da svoju djecu upisuju u srednje stručne škole. Time se želi uticati na zadovoljavanje stvarnih potreba tržišta rada.

Na Sajmu su se kao izlagači pojavili i Služba za zapošljavanje KS, Privredna komora KS i Obrtnička komora KS koji su svojim informacijama i prezentacijama trenutne situacije na tržištu rada dodatno doprinijeli ispravnoj odluci osnovaca, pri odabiru buduće profesije. Na sajmu su bili i predstavnici udruženja srednjoškolaca BiH, ASUBiH.

Suorganizator Sajma je KJU Porodično savjetovalište koje se takođe na sajmu pojavilo kao izlagač i pokušalo objasniti posjetiocima Sajma koliko je bitno odabrati buduću profesiju u skladu sa svojim afinitetima i mogućnostima, ali i u skladu sa realnim mogućnostima zapošljavanja.

Sajam je imao i svoj revijalni dio u kojem su posjetioci na ceremoniji svečanog otvaranja i zatvaranja Sajma oraspoložili i zabavili učenici srednjih škola muzičkim numerama, recitalima, plesnim tačkama i sl.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma prisutnima, kojih je bilo u velikom broju, obratili su se direktor naše škole g-din Elmedin Lukač, predstavnik Službe za zapošljavanje KS Mahir Lokvančić, predsjednik Privredne komore KS g-din Muamer Mahmutović i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS g-din Elvir Kazazović koji je i otvorio Sajam.

U okviru Sajma održan je i okrugli sto na kojem se zaključilo da je sajam pun pogodak i da treba uspostaviti tradiciju održavanja svake godine.

Sajam je bio veoma posjećen, naročito prvi dan.

Učenici i uposlenici naše škole potrudili su se da budu dobri organizatori i domaćini Sajma. Po reakcijama svih izlagača i posjetilaca u tome smo upotpunosti uspjeli. Sajam je  bio i medijski jako dobro popraćen. Skoro sve TV kuće i novinske agencije objavile su informacije o održavanju i o toku događanja na Sajmu.