Primijenjena informatika i računarstvo

Školovanje za mašinskog tehničara primijenjene informatike i računarstava traje četiri školske godine. U toku školovanja za ovo zvanje učenici, između ostalog, savladavaju osnovna teoretska i praktična znanja iz oblasti mašinske tehnike, informatike, elektrotehnike, elektronike, konstruisanja na računarima, CNC tehnologije, vođenja procesa računarom, automatizacije procesa i dr. Kroz teoretsku nastavu iz stručnih predmeta i labaratorijske vježbe učenici se osposobljavaju za samostalan rad na radnim mjestima u preduzećima iz svih industrijskih oblasti.

12
Školovanje, odnosno stručno obrazovanje, se može nastaviti na visokoškolskim obrazovnim institucijama iz oblasti mašinstva i/ili informatike. Tehničar primjenjene informatike i računarstva može da obavlja čitav niz poslova, kako u mašinskoj tako i u mnogim drugim industrijskim oblastima.

reverse-number-cpp-code 3
Radna mjesta koja mu stoje na raspolaganju nalaze se svugdje tamo gdje se radi o automatskom procesu rada, na kreiranju, praćenju, kontroli procesa i sl. Zatim u proizvodnji na CNC mašinama, na kreiranju jednostavnih i manje složenih programa izrade odredjenih proizvoda, u proizvodnim procesima koje obavljaju roboti (automobilska industrija npr.), u institucijama i biroima koji se bave dizajniranjem proizvoda pomoću računarskih softwera i u još mnogo drugih institucuja ili proizvodnih preduzeća u čijem su radu zastupljeni računarom vođeni procesi.

4 5