AKTIVNOSTI I RADIONICE SŠMZa i Organizacije TPO:

Dijalogom do razumijevanja

U okviru Etos inicijative – Dijalog sa povodom i projekta „Dijalogom do razumijevanja“ u kojem učestvuju Srednja škola za tekstil kožu i dizajn, Srednja škola metalskih zanimanja, Mreža za izgradnju mira, Centar za kulturu dijaloga i Udruženje nastavnika, profesora Građansko obrazovanje uz podršku TPO Fondacije i Etos Inicijative  22.04.2020. g. učenici Srednje škole za tekst, kožu i dizajn i učenici Srednje škole metalskih zanimanja realizovali  su zavidan  broj aktivnosti povodom Dana planete Zemlje. S obzirom da je vanredno stanje i da smo svi ograničeni u kretanju a naročito naši učenice i učenici to ih nije spriječilo da budu kreativni, inovativni i odgovorni. Naši učenici na FB grupu Dijalogom do razumijevanja pod aktivnošću 1#Eko#izazov# objavljivali aktivnosti koje  su realizovali i pripremili povodom ovog dana. Naše učenice i učenici su  pisali ekobasne, eseje, montirali video u kojem su naglašene poruke  značaja očuvanja našeg planata,  pisali pjesme, objavljivali   fotografije na kojima su zabilježeni momenti kada su pravili kućice za ptice, sadili cvijeće, uređivali vrt, reciklirali a neki su montirali i video sa porukama da čuvamo i njegujemo naš planet.Sa današnjom aktivnošću imali smo 33 objave i 109 članova u grupi.

Nakon provedenih aktivnosti sa danasnjim danom, postavili smo i anketno pitanje o zadovoljstvu učesnika ili eventualno nezadovoljstvu prvedenim aktivnostima.U najvećem broju slučajeva učesnici su zadovoljni provedenom aktivnošću, sa kojom smo obilježili Dan zemlje planete.

Zahvaljujemo se našim učenicima na radu, trudu i odgovornosti i očekujemo da će nam se pridružiti u narednoj aktivnosti.Također, zahvaljujemo se pedagogicama škole Almedini Pašić-Muratović i Merimi Mehmedić na saradnji

Koordinatori projekta „Dijalogom do razumijevanja“ Alma Ahmethodžić i Mirsad Cvrk

 

#Etos#Thinkerica#Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn#Srednja škola metalskih zanimanja#


16 DANA AKTIVIZMA U JU SŠMZ
Ponosno u ime svih nas dižemo glas protiv svih vidova nasilja nad ženama.

*PLAN AKTIVNOSTI 2019*

  1. BUDI KREATIVAN I NAPIŠI NA ČEMU SI ZAHVALAN. 5 NAJBOLJIH ESEJA OBJAVIT ĆEMO POVODOM MEĐUNARODNOG DANA LjUDSKIH PRAVA.
  2. OBILAZAK CRVENOM KRIZU OPĆINE CENTAR I PRISUSTVO UČENIKA RADIONICI KAKO POMOĆI DRUGIMA I SOLIDARNOST U ŠKOLI I DRUŠTVU.
  3. PRIPREMA ZA ODRŽAVANJE RADIONICE 02.12.2019. U SŠMZ,SA UČENICIMA, PROFESORIMA, PREDSTAVNICIMA C. KRIŽA OPĆINE CENTAR I EDUKATOROM Prim. Mr. dr. Sci. Alijom Drndom o spolno prenosivim bolestima, HIVSU – s ciljem da se mladi educiraju i poštuju sve pod motom “Čestitamo,vaše ljudsko pravo je…”
  4. Promovisanje i zaštita ljudskih prava “od različitih oblika nasilja u društvu”
  5. Izložba radova o ljudskim pravima u formi čestitke pod nazivom “Obilježimo Dan Ljudskih prava” pod motom “Svi smo različiti – svi smo jednaki”.

– Koordinator u navedenim Aktivnostima je Dr. Sci. Mirsad Cvrk

Posjeta Crvenom križu

Radionica sa predstavnicima crvenog križa

PODRŽAVAMO KAMPANJU “16 DANA AKTIVIZMA PROTIV RODNO ZASNOVANOG NASILJA” 02.12.2019.

U prostorijama škole održano je predavanje, edukatorica  je bila Prim.Mr.dr.sci Alijom Drndom o spolno prenosivim bolestima,HIVS-u, s ciljem da se mladi educiraju i poštuju, a sve pod motom- “Čestitamo Vase ljudsko pravo je…” . Ovom predavanju prisustvovali su predstavnici Crvenog križa općine Centar i učenici trećih i četvrtih razreda u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.
Priznata i najduža kampanja za prava žena širom svijeta počela je 25. novembra na Međunarodni dan za eliminaciju nasilja nad ženama, a završit će se 10. decembra na Dan ljudskih prava. U kampanju je uključeno preko 6.000 organizacija u 187 zemalja širom svijeta. Nasilje je problem cijelog društva i ne treba biti nevidljivo.
Učenici su aktivno učestvovali iznoseći svoje stavove o pojmovima dostojanstvo, jednakosti ljudskih bića, važnosti bivstvovanja svakog pojedinca kao slobodnog, bez obzira na spol. Pitanje roda i rodnih uloga je posebno zanimalo učenike /ce što pokazuje da interesovanje za ovu temu među mladim ljudima je prisutno. Na ovaj način škola preuzima važnu ulogu u odgoju i obrazovanju mladih, najvažne karike u izgradnji prosperitetnijeg bh.društva.
Saradnici ove radionice su Srednja škola metalskih zanimanja, TPO organizacija, Crveni kriz općine Centar, a koordinator provedenih aktivnosti je prof. Mirsad Cvrk.

Četvrta Aktivnost u Srednjoj školi metalski zanimanja, provedena je 9.12.2019. pod motom Promovisanje i zaštita od svih oblika nasilja, na način da su učenici izlagali svoje stavove i misljenja o toj temi. Zajedno s nama je bila i predstavnica Crvenog kriza općine Centar i dala doprinos navedenoj temi. Podsjetila nas je i na podrsmu i pomoć djeci migrantskoj, te smo se opredjelili da učestvujemo u prikupljanju novčanih sredstava za novogodisnji paketić. Dodjeljene su kasice za profesore i učenike, a novčana sredstva će prikupiti učenici sekcije CIVITAS.

Četvrta Aktivnost u Srednjoj skoli metalski zanimanja i TPO organizacije provedena je  i 10.12.2019. pod motom Promovisanje i začtita ljudskih prava, prezentacijom panoa posvećenih Danu ljudskih prava, otvaranjem kućice ZAHVALNOSTI i odabirom eseja koji je posvećen SVOJOJ MAMI. Ucenici su pozvali sve institucije na poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda.
Nakon svega posjetili su IMPOTANE gdje su druge skole obilježavale DAN LJUDSKIH PRAVA. Predstavnici sekcije Civitas su prisustvovali konferenciji koja je posvećena DANU LJUSKIH PRAVA svih oblika nasilja.Sve aktivnosti pratio i kreirao prof. Mirsad Cvrk.

BITI ŠTO KREATIVNIJI I NAPISATI ESEJ, PJESMU NA TEMU ZAHVALNOST

Kao što znamo Kampanja 16 dana aktivizma 2019. godine je završena Međunarodnim danom ljudskih prava. Jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje smo realizovali jeste:BITI ŠTO KREATIVNIJI I NAPISATI ESEJ, PJESMU NA TEMU ZAHVALNOST. Učenici Srednje škole metalskih zanimanja, nastojeći biti što kreativniji pisali su eseje, pjesme na temu ZAHVALNOST. U toku ove sedmice izabrali smo pet najkreativnijih i objavili pjesmu koja je posvecena svim majkama svijeta.
Mirsad Cvrk, prof.